Čich a chuť jsou smysly, které výrazně ovlivňují naše stravovací zvyky i chování ve společnosti. Poruchy čichu a chuti netvoří významnou část lékařské klinické praxe, o to více je nutné pacienty řádně vyšetřit a sdělit jim jasný závěr. Problematika chemosenzorické percepce, jak je nazýván souhrnně čich, chuť a vjemy dráždění trojklaného nervu, představuje relativně okrajovou problematiku z klinického hlediska, je však fascinující svým rozsahem. Zasahuje významně do oblasti chování jedinců, studování vývoje centrálních nervových struktur i funkce mozku. V lékařství zahrnuje nejen oblast otorinolaryngologie, ale také neurologie, psychiatrie a ve svém důsledku i interního lékařství.
Autor vypracoval novou metodiku vyšetření čichu, navázal řadu oborových a mezioborových kontaktů v České republice, ale i významnou mezinárodní spolupráci. Dr. Faitlová zavedla a rozpracovala metodiku diagnostiky a léčby chuti.
Obsah
I. Úvod do problematiky čichuAnatomie a fyziologie čichu
1 Anatomie, embryologie a fyziologie čichového systému
2 Čichová komunikace
II. Poruchy čichu
3 Rozdělení poruch čichu
4 Diagnostika poruch čichu
5 Příčiny poruch čichu
6 Diferenciální diagnostika poruch čichu
7 Prognóza a léčba poruch čichu
8 Medikolegální aspekty poruch čichu
III. Detekce pachových látek v prostředí
9 Pachové látky v prostředí
10 Praktický význam čichu pro klinické lékařské obory a pro ošetřovatelství
IV. Anatomie a fyziologie chuti
Úvod do problematiky chuti
11 Anatomie a fyziologie chuťového ústrojí
V. Poruchy chuti
12 Rozdělení a diagnostika poruch chuti
13 Nejčastější příčiny poruch chuti
14 Léčba a vliv poruchy chuti na kvalitu života
VI. závěr
15 Poučení pro praxi
VII. PŘÍLOHY