Poruchy čichu a chuti- elektronická publikace

Jan Vodička a Hana Faitlová a kol.
elektronická publikace, 256 stran, formát epub
Rok vydání: 2025

KUTVIRTOVA CENA České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP za rok 2015

400,00  vč. DPH

Katalogové číslo: 9788073112301 Kategorie: , Štítky: ,

Čich a chuť jsou smysly, které výrazně ovlivňují naše stravovací zvyky i chování ve společnosti. Poruchy čichu a chuti netvoří významnou část lékařské klinické praxe, o to více je nutné pacienty řádně vyšetřit a sdělit jim jasný závěr. Problematika chemosenzorické percepce, jak je nazýván souhrnně čich, chuť a vjemy dráždění trojklaného nervu, představuje relativně okrajovou problematiku z klinického hlediska, je však fascinující svým rozsahem. Zasahuje významně do oblasti chování jedinců, studování vývoje centrálních nervových struktur i funkce mozku. V lékařství zahrnuje nejen oblast otorinolaryngologie, ale také neurologie, psychiatrie a ve svém důsledku i interního lékařství.
Autor vypracoval novou metodiku vyšetření čichu, navázal řadu oborových a mezioborových kontaktů v České republice, ale i významnou mezinárodní spolupráci. Dr. Faitlová zavedla a rozpracovala metodiku diagnostiky a léčby chuti.

Obsah

 

I. Úvod do problematiky čichuAnatomie a fyziologie čichu

1        Anatomie, embryologie a fyziologie čichového systému

2        Čichová komunikace

II. Poruchy čichu

3        Rozdělení poruch čichu

4        Diagnostika poruch čichu

5        Příčiny poruch čichu

6        Diferenciální diagnostika poruch čichu

7        Prognóza a léčba poruch čichu

8        Medikolegální aspekty poruch čichu

 

III.    Detekce pachových látek v prostředí

9        Pachové látky v prostředí

10      Praktický význam čichu pro klinické lékařské obory a pro ošetřovatelství

IV. Anatomie a fyziologie chuti

 

Úvod do problematiky chuti

11      Anatomie a fyziologie chuťového ústrojí

V. Poruchy chuti

12      Rozdělení a diagnostika poruch chuti

13      Nejčastější příčiny poruch chuti

14      Léčba a vliv poruchy chuti na kvalitu života

VI. závěr

15      Poučení pro praxi

VII.   PŘÍLOHY

 

Rok vydání

Nákupní košík
Přejít nahoru